Novi projekat ORCA – “Dobrobit za sve”

Novi projekat ORCA – “Dobrobit za sve”

ORCA je od 1. septembra 2013. godine, otpočela realizaciju projekta „Dobrobit za sve“, koji finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija. Projekat realizujemo u partnerstvu sa osam lokalnih samouprava u Srbiji, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Privrednom komorom Beograda i Agencijom za ruralni razvoj Zaječara.

Cilj projekta „Dobrobit za sve“ je da kreira ambijent i identifikuje mogućnosti za uvođenje „ORCA visokih standarda dobrobiti farmskih životinja“ u stočarsku praksu u Srbiji. Na taj način, projekat teži da ojača lokalnu stočarsku proizvodnju u dunavskom regionu u Srbiji, i doprinese njegovom socio-ekonomskom razvoju i ciljevima strategije Evropske unije za dunavski region. Projekat Dobrobit za sve je deo petodišnjeg ORCA programa „Pet sloboda na farmi“ čiji je cilj unapređenje dobrobiti farmskih životinja u Srbiji.

U okviru projekta, identifikovaćemo društvene i ekonomske mogućnosti za uvođenje ORCA visokih standarda dobrobiti farmskih životinja. Obučićemo farmere, stručne poljoprivredne službe i veterinare o načinima za uvođenje standarda dobrobiti farmskih životinja u stočarsku praksu u Srbiji. Informisaćemo otkupljivače i prerađivače o ekonomskim benefitima proizvodnje i plasmana mesa, mleka i jaja proizvedenih u skladu sa ORCA visokim standardima dobrobiti farmskih životinja. Važan aspekat projekta je i informisanje javnosti o vezi između dobrobiti farmskih životinja i kvaliteta, odnosno bezbednosti hrane, kao i značaju njihovih potrošačkih odluka za unapređenje stočarstva i dobrobiti životinja u Srbiji. Ovim aktivnostima, želimo da doprinesemo obezbeđivanju kvalitetnih i bezbednih prehrambenih proizvoda životinjskog porekla i razvoju konkurentne poljoprivrede.

Spomenute ORCA visoke standarde dobrobiti farmskih životinja, razvili smo 2011. i 2012. godine, tokom realizacije našeg projekta Standardi dobrobiti farmskih životinja u Srbiji. Ovaj projekat, takođe je finansijski podžala Evropska unija.

Pogledajte film o aktivnosti koje preduzimamo u oblasti dobrobiti farmskih životinja ovde