DOBROBIT ŽIVOTINJA SE MOŽE IZMERITI

Obuke o metodologiji procene dobrobiti svinja i goveda

ORCA je u Velikom Gradištu od 10 do 13 juna organizovala obuke o metodologiji procene dobrobiti svinja i goveda, namenjene veterinarskim inspektorima i stručnoj poljoprivrednoj službi Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Obuku je održala jedan od vodećih evropskih eksperata u oblasti veterine i dobrobiti životinja sa Univerziteta u Bristolu (Velika Britanija), dr Siobhan Mullan. Cilj ove obuke bio je da se polaznici osposobe da kompetentno procene dobrobit životinja na farmi, posmatrajući sve tri komponente dobrobiti – fizičku, mentalnu i bihejvioralnu. Ovo znanje, biće moguće primeniti u redovnim aktivnostima sprovođenja zakonodavstva i podrške poljoprivrednim proizvođačima, kako bi im predlaganjem konkretnih mera unapređenja uslova dobrobiti životinja, pomogli da ostvare dobrobit farmskih životinja na svojim farmama.

Obuku organizuje ORCA u okviru projekta “Dobrobit za sve” čiji je cilj jačanje lokalne stočarske proizvodnje u dunavskom regionu u Srbiji, kroz uvođenje ORCA standarda dobrobiti farmskih životinja u stočarsku praksu gajenja životinja. Projekat sprovodimo uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije, a u saradnji sa osam partnerskih lokalnih samouprava u Srbiji (Sremska Mitrovica, Bogatić, Mali Zvornik, Vršac, Veliko Gradište, Golubac, Zaječar i Knjaževac), Privrednom komorom Beograda i Agencijom za ruralni razvoj Zaječara. Projekat podržava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.